Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Tuesday, August 12, 2014

Kako se pravi jeftin melem ili krema od tamjana


Ovde ćete pronaći zaista vrlo jeftin i brz recept za pravljenje melema ili kreme od tamjana.

Znamo svi da je tamjan smola koja se tradicionalno koristi u religiozne svrhe, ali manji broj nas zna i to da je ova smola lekovita. Može se uzimati po zrnce tamjana kao tableta i to u prepodnevnim satima nekoliko dana sa ciljem da se jetra i žuč regenerišu, a uz njih i koža i oči.
Tamjan je takođe idealna stvar za kožu, međutim ja lično nisam svim srcem za eterična ulja. O tome ću pisati nekom drugom prilikom (kako sam naučena da esencijalna ili eterična ulja ne da nisu prirodna, već da su i otrovna), ali ovog puta da vidimo kako može da se iskoristi čudesno dejstvo tamjana za koji se tvrdi da briše ožiljke i bore, a da nije u pitanju kupovina preskupog i otrovnog esencijalnog ulja.

U činijici sam na vrlo, ali vrlo blagoj temperaturi otopila kakao puter. U slučaju da to nemate može da prođe i što čistija svinjska mast.
Ovde je količina otprilike dve pune kašike ovih flekica od kakao putera.




Zatim sam dodala tamjan iz kesice (celu kesicu koja inače ima da se kupi na ulazu u svaku crkvu i trenutno košta 50 dinara).
Namerno nisam otapala kakao puter i tamjan u posudi na pari zato što se tada nikada ne bi otopilo.
Vodila sam se idejom da površina činijice ide direktno na ringlu, ali da je temperatura minimalna, pošto nisam znala kako će se zrna smole ponašati.





I na moju radost sve se vrlo lepo topilo.
Bitan detalj: kada kupujete tamjan u crkvi uzmite onaj najobičniji, a ne onaj koji prodaju kao "mirisni". Taj "mirisni" je uvaljan u neki stvarno mirisni puder ili prah, i pošto niko živ ne zna koji je hemijski sastav toga niti igde piše (ali lepo miriše) - manite se toga što lepo miriše i držite se one najobičnije tamjan smole.




I ovde se jasno vidi koliko je zapravo niska temperatura, pošto se ni kakao puter još nije potpuno otopio.
Bitno je samo pažljivo mešati da se slučajno nešto ne zalepi za dno i počne da gori.
I to se naravno idealno radi drvenom kašikom, pošto nisam želela da rizikujem i posmatram reakciju tamjana sa metalom.




Pošto se lepo otopilo, sledeći korak jeste procediti sve kroz gazu i dodati ricinusovo ulje.
Zašto je najbolje ricinusovo i to naročito za lice - o tome ću pisati neki drugi put, međutim za sada je bitno da znate da treba da kupujete što kvalitetnije ricinusovo ulje. Idealno je ono apotekarski pravljeno.
Znam da ima jedna makedonska firma koja pravi ulja te vrste, međutim kada okrenete kutiju u kojoj je spakovana bočica možete da pročitate da je u pitanju noseće biljno ulje, a to "biljno ulje" je ulje od soje.




Moj najiskreniji savet je da nikada, ali ama baš nikada ne kupujete bilo šta ni za lice ni za ishranu ako piše da je u pitanju biljno ulje, a pogotovo ne sojino ulje (pošto njega najčešće i maskiraju imenom "biljno"). Soju zaobiđite u bilo kom obliku i kad god možete, pošto je pogubna i za ljude i za životinje.




Dakle sve je proceđeno, pa je zatim dodato ricinusovo ulje. Ako se dobro sećam mislim da sam dodala trećinu bočice, ali taj deo procenite sami. Umešajte ulje dobro i to par minuta, jer ako to ne uradite neće se 
sjediniti kako treba, a kakao puter će se ponovo stegnuti u kompletu sa tamjanovom smolom pa će vas za par dana čekati jedan kamen umesto kreme.




I evo. Pošto je sve dobro sjedinjeno sipa se u čistu obavezno staklenu posudicu za kreme i sačeka par dana da se stegne.
Ova moja krema je čak bila zaboravljena na polici u kupatilu par meseci (znači nije bila u frižideru) i nije se pokvarila. Koristila sam je i koristim je i dalje sada u toku leta, pogotovo posle sunčanja i koža je obožava, zona podočnjaka naročito.
I osim što mirišem na tamjan celu noć kao da sam u crkvi, ova krema tojest melem funkcioniše besprekorno.

I šta mislite koliko bi vam neka kozmetička firma naplatila pravu kremu od 50% pravog kakao putera, 30% pravog ricinusovog ulja i 20% pravog tamjana?
(Procenti su dati otprilike, ali poentu možete odmah da shvatite.)

Vas će ovo savršeno zadovoljstvo za kožu koštati dvadesetak minuta vremena i stotinak dinara.
Zašto da ne pokušate, kada je već toliko lako?

I da ne zaboravim. Recept - kako se pravi ulje od tamjana.

Isti ovaj (obični, ne onaj specijalni mirisni) crkveni tamjan se zdrobi najbolje tučkom. Zatim se stavi u teglicu i nalije nekim kvalitetnijim uljem. Nekoliko dana se drži na suncu i dva puta dnevno promućka. A onda se procedi i imate takozvano "infuziono" tamjanovo ulje.
Miriše božanstveno, relativno je jeftino i za razliku od esencijalnog tamjanovog ulja nije ni opasno, ni otrovno i možete ga slobodno mazati na ožiljke, bore ili podočnjake.

Ne znam tačne količine i srazmere, pošto sam ovakvo ulje pravila odokativno. Mislim da je u pitanju bila šoljica maslinovog ulja i 2 kesice tamjana. Ali tada kada sam ga pravila, pre par godina, uspelo je fantastično i funkcionisalo je fantastično.




Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED